Posljednja izmjena 17/12/21 by Ivan Palijan

Filmovi „Gospodar prstenova“ serijala Petera Jacksona nisu jedine ekranizacije Tolkienove trilogije o ratu za prsten. Bilo je i ranijih pokušaja, većinom neuspješnih, ali bilježimo još pet, većinom bizarnih, dovršenih naslova snimljenih na filmu ili televiziji. Najpoznatija je animirana ekranizacija Ralpha Bakshija iz 1978. koja je pokrila događaje do dovršetka opsade u Helmovom ponoru. Bakshi je koristio rotoskopsku tehniku, preko snimki živih glumaca je animirao pokrete likova. Mišljenje o tom njegovom djelu su i dalje podijeljene, ali bilo je ono najbolje što su fanovi desetljećima imali.

George Lucas je producirao vrlo solidnu visokobudžetnu fantasy avanturu „Willow“ 1988. godine s očiglednim elementima Tolkienovih romana, ali se i dalje nitko ozbiljan nije usudio primiti originala. Animirani televizijski specijal pod naslovom „The Return of the King“ je dovršen i prvi put emitiran 1980. godine. On otprilike dovršava priču koju je započeo Bakshi, ali slobodno adaptirajući i kombinirajući „Hobbita“ i „Gospodara prstenova“, na razočaranje svakoga tko je čitao knjige. U bizaran svijet niskobudžetni televizijskih adaptacija možemo ući zagledavši se u švedski kratki film iz 1971. sniman sa živim glumcima na animiranim pozadinama naslovljen „Sagan om ringen“, te posebno u „Хранители“ („Čuvari“) donedavno zaboravljenu sovjetsku adaptaciju iz 1991. U Finskoj su 1993. napravili mini-seriju „Hobitit“ („Hobiti“) koja prati događaje rata za prsten iz perspektive Hobita.


1. The Lord of the Rings: The Return of the King / Gospodar prstenova: Povratak kralja

(2003., Peter Jackson)

Klimaks „Gospodara prstenova“ morao je donijeti katarzu Peteru Jacksonu. Projekt je počeo 1997. da bi završio sa dodjelom Oscara pri kojoj ih je osvojio 11 od isto toliko nominacija, uključujući najbolji film, režiju, adaptirani scenarij, scenografiju, kostime, montažu, šminku i vizualne efekte. Tolkien je već majstorski doveo do kraja glavnu priču o Ratu za prsten, te sve pojedinačne priče glavnih i sporednih likova.

The Lord of the Rings: The Return of the King / Gospodar prstenova: Povratak kralja

Rating: 4.5 out of 5.

2. The Lord of the Rings: The Fellowship of the Ring / Gospodar prstenova: Prstenova družina

(2001., Peter Jackson)

Peter Jackson je postavio standard za stvaranje svjetova i epsko pripovijedanje na ekranima 21. stoljeća. Bez njegove trilogije „Gospodar prstenova“ ne bi bilo niti Marvel Cinematic Universe, niti serije „Igra prijestolja“. Kažemo da je to njegova trilogija, jer iako se temelji na još jednom temeljnom djelu, Tolkienovoj trilogiji „Gospodar prstenova“ kojim se počeo razvijati žanr mača i magije, napravio je svijet i priču koju mogu razumjeti i oni koji nisu čitali knjige.

The Lord of the Rings: The Fellowship of the Ring / Gospodar prstenova: Prstenova družina

Rating: 4.5 out of 5.

Gospodar prstenova - Dvije kule filmski poster

3. The Lord of the Rings: The Two Towers / Gospodar prstenova: Dvije kule

(2002., Peter Jackson)

Film „Dvije kule“ ima isti izazov kao i roman prema kojem je nastao. Kako držati priču napetom i zanimljivom kada je ovo njen središnji dio, smješten između čarobnog početka u kojem nam se otkriva očaravajući svijet Međuzemlja sa svojom poviješću i geografijom i klimaktičkog kraja u kojem zlo konačno biva svladano, čini se, zauvijek. Stvari su već počele, ali još ne smiju završiti. Kuda poći, što učiniti? Niti knjiga, niti film se, zapravo, nisu trebali pojaviti samostalno. Šest Tolkienovih knjiga jedne kontinuirane priče se uslijed obujma, nestašice papira nakon II. svjetskog rata i troškova tiskalo u tri toma. Jackson i produkcijska kuća New Line Cinema su isprva planirali dva filma, upravo zbog tog središnjeg dijela u kojem nema drame niti puno dinamike.

The Lord of the Rings: The Two Towers / Gospodar prstenova: Dvije kule

Rating: 4.5 out of 5.

4. The Lord of the Rings / Gospodar prstenova

(1978., Ralph Bakshi)

Ralph Bakshi je bio jedan od najduhovitijih najoriginalnijih američkih animatora, a njegova grandiozna ekranizacija polovice trilogije “Gospodar prstenova” je i zapanjujuća i impresivna. Ipak, teško je, za razliku od Jacksonovih, preporučiti ovaj film svakome tko nije u potpunosti zaokupljeni filmskom animacijom (prije računala) ili svakome tko nije upoznat s Tolkienovom mitologijom. Kao kada bismo pratili prijenos kriketa na hindiju, “Gospodar prstenova” će vjerojatno biti potpuna zbrka za svakoga tko ne govori jezik.

Rating: 4 out of 5.

5. The Return of the King

(TV specijal, 1980., Jules Bass, Arthur Rankin Jr.)

Dvojac Rankin-Bass, je napravio vlastitog “Hobita” 1977. pa nakon nedovršenog “Gospodara prstenova” Ralpha Bakshija iz 1978., želi završiti posao, rekli bismo s “The Return of the King”. Pristup je ovdje otprilike isti kao i s “Hobitom” – nenadahnutom animacijom u stilu crtića koje djeca gledaju vikendom ujutro dok roditelji obavljaju kućanske poslove i nametljivim, preglasnim soundtrackom u stilu folk balada koje niti ne pokušavaju prilagoditi Tolkienovoj poeziji.


6. Hobitit

(TV mini serija, 1993., Timo Torikka)

U devet epizoda prikazanih na finskoj javnoj televiziji, Sam Gamgee priča mladim hobitima prvo priču o Bilbu Bagginsu i tome kako je našao prsten (I epizoda), a zatim i o Ratu za prsten (ostale epizode). Prilično vjerno se drži izvornika sve dok se družina ne razdvoji, a onda prati, vjerojatno zbog malog budžeta, samo ono što su doživjeli Hobiti. Seriju na finskom s engleskim titlovima možete pogledati OVDJE.


7. Хранители

(TV drama, 1991., Natalija Serebrjakova)

Snimljena na VHS-u, bez budžeta za tadašnju sovjetsku Lenjingradsku televiziju, ova televizijska drama u dva dijela, čiji naslov prevodimo s “Čuvari”, ukupnog trajanja oko 2 sata je dugo bila izgubljena. Nakon pronalaska je u proljeće 2021. postavljena na YouTube i našla svoje mjesto među ostalim bizarnim videima na platformi. Prati radnju “Prstenove družine” toliko vjerno da je u nju uključena i epizoda s Tomom Bombadilom koju je Peter Jackson, na užas fanova, izbacio jer, kao, nije važna za radnju. Prvi dio na ruskom s engleskim titlovima možete pogledati OVDJE, a drugi OVDJE.


8. Sagan om Ringen

(TV film, 1971., Bo Hansson)

Bo Hansson je bio muzičar koji je napravio album progresivnog rocka inspiriranog “Gospodarom prstenova”, a zatim je napravio i kratki film (28 minuta) sa živim glumcima na nacrtanoj pozadini za švedsku televiziju inspiriran svojim albumom. Albumom, a ne romanom pa je rezultat veća psihodelija nego što su to sve ostale ekranizacije prije Jacksona. Prvi dio na švedskom s engleskim titlovima možete pogledati OVDJE, a drugi OVDJE.

Napiši prvi komantar

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.